Šodien ir: 17.10.2017 | Vārda dienas svin: Karīna, Gaits

Lieldienu olu krāsošanas veidi

Vārīšana kopā ar dažādiem augiem vai vārītu olu turēšana dažādu augu novārījumos

Pirms olu krāsošanas:

  • Izvēlēties baltās olas, ja vēlaties krāsainākas, košākas un niansētāku toņu olas, izvēlēties brūnās olas, ja vēlaties tumšākas, dziļāku toņu olas, kā arī vienmērīgāku krāsojumu, jo tām ir gludāka virsma nekā baltajām olām.
  • Nomazgājiet olas viegla sālsūdenī, etiķa ūdenī vai ziepjūdenī, lai olas attaukotos un labāk nokrāsotos.
  • Vismaz stundu paturiet tās istabas temperatūrā vai siltā ūdenī, kā arī vārīties jāliek siltā nevis vārošā ūdenī, lai tās nesaplīstu.
  • Pievienojiet novārījumam sāli un vienu tējkaroti etiķa, lai krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka.
  • Lai iegūtu raibas olas, saslapiniet olu un apviļājiet to, piemēram, rīsos, putraimos, sīkos makaronos, skujās, sēklās, lapiņās, ziediņos u.tml., cieši ietiniet marlē, auduma gabaliņā vai ielieciet kaprona zeķē un cieši notiniet ar diegu vai dziju.
  • Lai iegūtu olas ar motīviem un ornamentiem, saslapiniet olu un pietiniet tai dažādus dabas materiālus, piemēram, dažādas lapiņas, ziedus, sniegpulkstenītes, kā arī citus dabas elementus, cieši ietiniet marlē, auduma gabaliņā vai ielieciet kaprona zeķē un cieši notiniet ar diegu vai dziju. Protams, motīvus var sagatavot arī no papīra izgriežot konkrētas figūras.



  • Lai iegūtu svītrainas un rakstainas olas, notiniet tās ar dažādiem diegiem, dziju, sietiņiem, mežģīnēm vai kādiem citiem auduma materiāliem.
  • Lai iegūtu kādu konkrētu, iepriekš sagatavotu rotājumu, apzīmējiet olu ar sveci vai krītiņu, kā arī etiķi vai citronūdeni.
  • Lai iegūtu marmora olu efektu, novārījumam pievienojiet parafīnu vai sveču gabaliņus, bet tas attiecas tikai uz neietītu olu vārīšanu augu novārījumā.

Vāriet olas 10 minūtes vai turiet tās novārījumā vismaz 1-2 stundas:

  • Sarkanīgi brūnam tonim – sīpolu mizas, sīpolu mizu novārījums;
  • Koši brūnam tonim – kafijas, tējas, valriekstu čaumalu novārījums;
  • Sarkanam tonim – biešu sulas novārījums;
  • Tumši sarkanam tonim – aveņu zaru novārījums;
  • Teju melnam tonim – spēcīgs sīpola mizu, melleņu, savvaļas rīsu novārījums;
  • Gaiši zilam tonim – lavandas, sarkanā sīpola, tumšo vīnogu sulas, karkādes tējas, hibisku tējas, diļļu sēklu novārījums;
  • Dzeltenīgi zaļam tonim – kumelīšu, bērza pirts slotu sauso lapu novārījums;
  • Zaļam tonim – nātru novārījum;
  • Dzeltenīgi zeltainam tonim – jauno bērza lapu novārījums;
  • Koši dzeltenam tonim – pūpolu zaru novārījums;
  • Ķieģeļu dzelteni brūnganam tonim – alkšņa mizu novārījums;
  • Violeti zilam tonim – aroniju sulas vai melleņu ievārījuma novārījums;
  • Violeti sarkanīgam tonim – upeņu sulas vai ievārījuma novārījums;
  • Rozā tonim – dzērveņu, aveņu, sarkano sīpolu novārījums;
  • Dzeltenīgi rudam tonim – karijs;
  • Dzeltenam tonim – kliņģerīšu, ķimeņu vai seleriju sēklu novārījums;
  • Oranžīgi zeltainam tonim – asinszāles lakstu novārījums;
  • Pelēkzaļam un zilizaļam tonim – piparmētru, rudzu zelmeņu, spinātu, bērza lapu novārījums.

Pēc olu krāsošanas:

  • Ja olas tiek vārītas, pēc uzvārīšanas atstājiet tās novārījumā ievilkties vēl vismaz 10 minūtes.
  • Lai krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, pēc uzvārīšanas vai noturēšanas novārījumā noskalojiet olas ar aukstu ūdeni 2-3 minūtes, bet pēc tam ielieciet tās atpakaļ novārījumā ievilkties vēl uz pusstundu.
  • Lai olas būtu spīdīgas, ietaukojiet tās ar jebkāda veida taukvielu – eļļu, sviestu, margarīnu, taukiem vai speķa ādiņu.
  • Lai olās izrotātu ar kādu konkrētu rakstu vai zīmējumu, ieskrāpējiet tos, izmantojot adatu vai kādu citu tai līdzīgu instrumentu.
  • Ja vēlaties nokrāsot olas arī to iekšpusē, viegli sadauziet to čaumalu un ielieciet tās novārījumā vēl uz neilgu laiku.

Krāsošana un rotāšana citos radošos veidos

  • Krāsojot ar mākslīgajām krāsām vai pārtikas krāsvielām (ar perlamutru vai bez tā);
  • Krāsojot ar mākslīgajām krāsām vai pārtikas krāsvielām un pievienojot tām nedaudz eļļas marmora efektam;
  • Krāsojot ar akrila, guaša, akvareļu krāsām;
  • Krāsojot ar ūdens krāsām un krītiņiem;
  • Krāsojot ar nagu lakām;
  • Krāsojot ar zīda kaklasaišu audumiem;
  • Krāsojot ar vairākkārtēju olu iegremdēšanu krāsās;
  • Apzīmējot ar marķieriem vai krītiņiem;
  • Aplīmējot ar trafaretiem vai uzlīmēm;
  • Aplīmējot ar telpiskiem elementiem (spīdumiem, dimantiem, spalvām, pūpoliem, pogām, sēklām, mežģīnēm u.c.);
  • Izmantojot dekupāžu;
  • Aptamborējot;
  • Aptinot ar dažādiem krāsainiem diegiem;
  • Ieziežot ar līmi un apviļājot, piemēram, spīdumos, sēkliņās, papīriņos u.tml.

olas1111

Kategorijas: Lieldienas,Lieldienu tradīcijas,Tradicionālie

Tēmas: ,