Šodien ir: 13.12.2017 | Vārda dienas svin: Veldze, Lūcija

Piparkūkas

Sastāvdaļas:

  • Sviests 240 g
  • Iesala ekstrakts 60 g
  • Olīveļļa 100 ml
  • Piparkūku garšviela 40 g
  • Soda 10 g
  • Cukurs 520 g
  • Ūdens 340 g



  • Milti 1,2 kg

No minētā sastāvdaļu daudzuma iespējams pagatavot 2,4 kg piparkūku mīklas.

Mīklas pagatavošana:

  1. Traukā ieber cukuru, piparkūku garšvielu un iesalu, bet pēc tam to visu samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu;
  2. Iegūtajam maisījumam pievieno siltu ūdeni, lai izkustu cukurs. Kad cukurs izkusis, maisījumu atkal kārtīgi samaisa;
  3. Iegūtajam maisījumam pievieno iepriekš atlaidinātu vai uz lēnas uguns, ūdens peldē izkausētu sviestu un atkal rūpīgi samaisa, līdz iegūst vienmērīgu maisījumu;
  4. Kādā citā traukā ieber miltus un sodu, kurus pievieno iepriekš sagatavotajam maisījumam lēni un pakāpeniski, lai mīklā neveidotos kunkuļi;
  5. Maisot iegūto masu, tai vienmērīgi pievieno olīveļļu, līdz izveidojas piparkūku mīklai nepieciešamā konsistence;
  6. Iegūto piparkūku mīklu liek ledusskapī un uzglabā tur diennakti līdz cepšanai. Starp citu, piparkūku mīklu iespējams turēt ledusskapī pat nedēļu ilgi, jo, ilgāk stāvot, tā iegūst vislabāko konsistenci un garšu;

Piparkūku cepšana:

  1. Darba virsmu nokaisa ar miltiem;
  2. Piparkūku mīklu uzliek uz darba virsmas un izrullē katra paša vēlamajā biezumā. Jāatgādina, ka plānākas piparkūkas ir kraukšķīgākas un labāk kūst mutē.
  3. Izmantojot speciālās formiņas vai katra paša radošās spējas, izveido piparkūkas;
  4. Izveidotās piparkūkas liek uz cepeškrāsns pannas un liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādu temperatūrai;
  5. Cep 10 līdz 12 minūtes;
  6. Kad piparkūkas gatavas, tās izņem no cepeškrāsns un ļauj tām nedaudz atdzist;
  7. Gatavās piparkūkas pārklāj ar sakultu olu un izdekorē ar piparkūku glazūru, šokolādi, rozīnēm, sukādēm, riekstiem vai kādām citām, sev tīkamām garšām;

Glazūras pagatavošana:

  1. Saputo 50 olas baltumu;
  2. Saputotajam olas baltumam pakāpeniski pievieno 120 g pūdercukura, līdz tiek iegūta vienmērīga un stingra masa, kas nemaina savu formu;
  3. Ja ir vēlme piešķirt glazūrai kādu krāsu, tai pievieno pilienu nepieciešamās krāsvielas;
  4. Ar iegūto masu, ļaujot vaļu fantāzijai un radošumam, rotā piparkūkas pēc savas sirds patikas.

Lai piparkūkas izdodas gardas, bet to gatavošanas process lai izvēršas jaukā un neaizmirstamā piedzīvojumā!

piparkuku pagatavosana

Kategorijas: Tradicionālie,Ziemassvētki,Ziemassvētku receptes

Tēmas: ,,,