Šodien ir: 14.12.2017 | Vārda dienas svin: Gaisma, Auseklis

Zirņu pikas

Sastāvdaļas:

  • Pikām:

    • Vārīti pelēkie zirņi – 500 g;



    • Vārīti kartupeļi – 200 g;
    • Sīpols – 1 gab.;
    • Žāvēta gaļa – 200 g;
    • Sāls;
    • Pipari;
  • Mērcei:

    • Sīpoli – 2 gab.;
    • Skābais krējums – 2-3 ēdamkarotes;
    • Eļļa

Pagatavošana:

  • Novāra pelēkos zirņus un kartupeļus;
  • Novārītus kartupeļus un pelēkos zirņus atsevišķi sastampā, sablenderē vai samaļ;
  • Iegūtās masas sajauc kopā un kārtīgi samaisa;
  • Sīpolu sakapā smalkos gabaliņos, liek uz sakarsētas pannas eļļā apcepties, līdz tie kļūst zeltaini brūni;
  • Žāvēto gaļu sagriež sīkos gabaliņos un liek pie sīpoliem cepties, pievienojot arī piparus un sāli, ja nepieciešams;
  • Kad sīpoli un gaļa izcepušies, kopā ar tauciņiem tos pievieno zirņu un kartupeļu masai, atkal kārtīgi samaisot;
  • No iegūtās masas veido pikas jeb bumbas;
  • Zirņu pikas iespējams ēst gan aukstas, gan karstas, kas izdarāms, 10 līdz 15 minūtes uzsildot tās cepeškrāsnī;
  • Zirņu pikas parasti pasniedz kopā ar rūgušpienu vai kefīru, bet ir iespējams pievienot tām arī īpašu mērcīti. Mērces pagatavošanai sagriež ripiņās sīpolus un apcep, līdz tās kļūst mīkstas. Mīkstajām sīpolu ripiņām pievieno skābo krējumu un sāli, un aptuveni 1 minūti pasautē. Mērce pasniedzama uzreiz, lai tā būtu silta.

Lai jūsmājās būtu cieņā ne vien sniega pikas, bet arī zirņu pikas!

zirnu pikas

Kategorijas: Tradicionālie,Ziemassvētki,Ziemassvētku receptes

Tēmas: ,,,,