Šodien ir: 21.09.2017 | Vārda dienas svin: Matīss, Modris, Mariss

Pīrādziņi

Sastāvdaļas:

  • Mīklai:

    • Piens – 500 ml;
    • Milti – ~1 kg;
    • Svaigais raugs – 50 g;
    • Ola – 1 gab.;



    • Sāls – 1-2 tējkarotes;
    • Sviests vai margarīns – 150 g;
    • Eļļa – 50 ml;
    • Cukurs – ¼ glāzes;
  • Pildījumam:

    • Sīpoli – 2 gab.;
    • Kūpināts speķis – 200 g;
    • Kūpināta cūkgaļa – 500 g;
    • Malti melnie pipari – pēc gaumes;

Pagatavošana:

  1. Uzsilda pienu un izšķīdina tajā raugu;
  2. Raugam un pienam pievieno olu, sāli un cukuru, un kārtīgi izmaisa;
  3. Izsijā miltus un lēni iemaisa tos iegūtajā piena maisījumā;
  4. Izkausē sviestu vai margarīnu un atstāj to atdzist līdz siltai, bet nekādā gadījumā karstai temperatūrai;
  5. Izkausētajam sviestam vai margarīnam pievieno eļļu un iejauc to mīklā;
  6. Iegūtais maisījums kārtīgi jāsamaisa un jāizmīca. Mīcot, ja vien nepieciešams, var pievienot vēl nedaudz miltu, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Ja milti tiek pievienoti par daudz, mīkla var sanākt par cietu un par sausu. Mīkla jāmīca tik ilgi, kamēr tā kļūst nedaudz lipīga, maiga un elastīga;
  7. Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, to ieliek nedaudz ieeļļotā traukā, kuru pārsedz ar pārtikas plēvi un dvieli;
  8. Trauku ar mīklu ieliek kādā siltā vietā un atstāj to tur aptuveni uz stundu, lai tā uzbriestu. Mīklas apjoms palielināsies aptuveni 2-3 reizes, tāpēc ir būtiski izvēlēties atbilstošu trauku;
  9. Kamēr mīkla rūgst, gatavo pīrādziņu pildījumu – speķi un gaļu sagriež mazos gabaliņos un liek uz sakarsētas pannas cepties;
  10. Smalki sakapā sīpolus un liek uz pannas kopā ar speķi un gaļu cepties;
  11. Kad speķis, gaļa un sīpoli ir kļuvuši zeltaini, tiem pievieno maltus melnos piparus;
  12. Uzraudzēto mīklu izrullē plānā kārtā un sagriež to trijstūrīšos vai ar glāzi izspiež no tās aplīšus – tas atkarīgs no tā, kādas formas pīrādziņus ir vēlme iegūt;
  13. Iegūtajā mīklas formā bagātīgi liek pildījumu un rūpīgi aizdarina to ciet, lai cepoties tā nevērtos vaļā;
  14. Kamēr pārējie pīrādziņi vēl tikai top, gatavos kārto uz cepeškrāsns pannas un apsedz ar dvieli, lai mīkla nesaplok un neapkalst;
  15. Gatavos pīrādziņus apsmērē ar sakultu olu un liek cepeškrāsnī, 190 grādu temperatūrā, cepties uz aptuveni 15 – 20 minūtēm;
  16. Kad pīrādziņi gatavi, tos liek bļodā un apsedz ar dvieli, lai tie tik ātri neatdzistu un neapkalstu.

Novēlam, lai uz jūsu pīrādziņiem neattiektos teiciens: “Pīrāgam, nabagam, abi gali apdeguši”! Lai izdodas un labi garšo!

speka piradzini

Kategorijas: Tradicionālie,Ziemassvētki,Ziemassvētku receptes

Tēmas: ,,,,,