Šodien ir: 21.09.2017 | Vārda dienas svin: Matīss, Modris, Mariss

Medalus

Medus un alus mūsu senčiem allaž ir bijis cieņā, līdz ar to ne mazākā cieņā ir bijis un vēl joprojām ir arī medalus jeb miestiņš, kas ir alus, kura pagatavošanā tiek izmantots medus.

Par medalus nozīmību senlatviešu dzīvē var noprast pēc dažādiem vēsturiskajiem avotiem, piemēram:

  • Augusts Bīlenšteins (1826 – 1907) ir novērojis un rakstījis, ka tā laika latviešiem cieņā esot bijuši trīs veidu dzērieni – alus, bērzu sula un miestiņš;
  • Ieva Kreina grāmatā par pasaules biškopības vēsturi minēts, ka viena no tā laika miestiņa darītavām jeb brūžiem esot atradusies Rīgā, precīzāk, Livonijā;
  • medalus tika uzskatīts par rituālo dzērienu, tāpēc to baudīja vien svētku reizēs un godos, piemēram, Jāņos un Mārtiņos;
  • kā norāda vēstures liecības, medalus ir pozitīvi ietekmējis pat rīdzinieku sociālo dzīvi, jo, piemēram, vīnu tie nevarēja atļauties tā dārdzības dēļ, bet degvīnu tie pielietoja vien ārstnieciskos nolūkos.



Miestiņa pagatavošanai ir vairākas receptes, tomēr šoreiz apskatīsim to vienkāršāko, lai ikviens, kurš vēlas šī gada Jāņos galdā celt pašdarinātu un gardu medalu, varētu to arī paša spēkiem ātri un vienkārši izdarīt.

Medalus receptēs, kas ir nedaudz sarežģītākas un laikietilpīgākas, iesala ekstrakta vietā tiek lietoti apiņi, bet cukurs vispār netiek lietots. Salīdzinoši vienkārša medalus recepte, kurā tiek pielietoti apiņi, ir izlasāma šajā mājaslapā: www.medus.lv

Sastāvdaļas:

  • Raugs – 1/4 paciņas;
  • Iesala ekstrakts – 1/2 kārba;
  • Ūdens – 2 l;
  • Cukurs – pēc paša vēlmēm;
  • Medus – pēc paša vēlmēm.

Pagatavošana:

  • Uzvāra ūdeni un izšķīdina tajā iesala ekstraktu;
  • Pēc savām vēlmēm un garšas izjūtas ūdenim ar iesala ekstraktu pievieno cukuru;
  • Kad maisījums atdzisis līdz aptuveni +35 grādiem pēc Celsija vai vēl mazāk, tam pieliek raugu un izšķīdina;
  • Maisījumu notiek kādā siltā vietā, kuras temperatūra nav zemāka par +16 grādiem pēc Celsija, un atstāj uz aptuveni 5 stundām vai vairāk, lai tas sāktu rūgt;
  • Kad maisījums ir norūdzis, tas zaudē daļu salduma, tāpēc tam pievieno medu tik daudz, cik katrs pats vēlas medu un tā saldumu alū just;
  • Maisījumu kārtīgi atdzesē;
  • Medalus ir gatavs lietošanai.

sbiten

Kategorijas: Līgo,Līgo receptes

Tēmas: ,,,