Šodien ir: 19.09.2017 | Vārda dienas svin: Verners, Muntis

Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • Biezpiens – 1 kg
  • Trekns piens – 5 l
  • Sviests – 50 g
  • Ķimenes
  • Sāls
  • Citronskābe vai citronu sula
  • Pēc izvēles – zaļumi (dilles, baziliks, timiāns, koriandrs u.c.)



Pagatavošana:

  1. Pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot un pievienojot biezpienu;
  2. No biezpiena skābuma pakāpeniski izdalās sūkalas;
  3. Ja sūkalas neizdalās, pievieno papildus skābumu, piemēram, pavisam nedaudz citronskābes vai citronu sulas.
  4. Kad sūkalas pilnīgi atdalījušās, maisīšana un sildīšana tiek pārtraukta.
  5. Nolej sūkalas un masu nokāš sietā.
  6. Masai piejauc sāli un ķimenes.
  7. Izkausē sviestu.
  8. Masu pievieno izkausētajam sviestam un samaisa.
  9. Ja ir vēlme, masai pievieno arī zaļumus.
  10. Masa tiek karsēta, līdz tā kļūst viendabīga un staipīga, līdzīga gumijai. Jo ilgāk siers tiek karsēts, jo cietāks tas paliek, turpretī jo mazāk siers tiek karsēts, jo irdenāks tas sanāk.
  11. Gatavo masu ieklāj marlē vai dvielītī un liek zem sloga ledusskapī.
  12. Siers ir gatavs ēšanai.

Kā pagatavot Jāņu sieru, iespējams apskatīties arī šajā video:

Kategorijas: Līgo,Līgo receptes

Tēmas: ,,,