TradicionālieZiemassvētkiZiemassvētku receptes

Ziemassvētku kūka

Sastāvdaļas:

  • Augļu maisījumam:

    • Lielās, tumšās rozīnes – 200 g;
    • Lielās, gaišās rozīnes – 200 g;
    • Valrieksti – 200 g;
    • Žāvētas plūmes – 150 g;
    • Žāvētas aprikozes – 150 g;
    • Žāvētas dzērvenes – 200 g;
    • Rīvēta citrona un apelsīna miziņa un sula;
    • Ingvera – apelsīnu ievārījums – 150 g;
    • Brendijs – 150 g;
    • Vaniļas ekstrakts – 2 ēdamkarotes;
    • Kanēlis – 2 ēdamkarotes;
  • Mīklai:

    • Milti – 320 g;
    • Kanēlis – 2 ēdamkarotes;
    • Malts muskatrieksts – 1 tējkarote;
    • Cepamais pulveris – 1 tējkarote;
    • Sāls – ½ tējkarote;
    • Sviests – 250 g;
    • Cukurs – 200 g;
    • Olas – 6 gab;

Pēc receptes šī kūka jāgatavo un periodiski jālaista ar alkoholu vairākas nedēļas (4 – 8) pirms Ziemassvētkiem, lai svētkos tā būtu pilnīgi gatava baudīšanai, taču minimālais Ziemassvētku kūkas gatavošanas laiks ir 2 nedēļas.

Pagatavošana:

  1. Bļodā vai katlā ar vāku ieber sasmalcinātas rozīnes, dzērvenes, aprikozes, plūmes, kā arī sakapātus valriekstus;
  2. Iegūtajam maisījumam pievieno citrona un apelsīna miziņu un sulu, kā arī brendiju, ievārījumu, kanēli un vaniļas ekstraktu, un to visu rūpīgi samaisa;
  3. Uzliek bļodai vai katlam vāku un atstāj līdz nākamajai dienai savilkties un nostāvēties;
  4. Nākamajā dienā vienā bļodā sajauc miltus, kanēli, muskatriekstu, sāli un cepamo pulveri, bet otrā bļodā sakuļ sviestu ar cukuru un olām;
  5. Abu bļodu saturu sajauc kopā, pievieno tam augļu maisījumu un rūpīgi samaisa;
  6. Kūkas formu, kuras diametrs ir aptuveni 30 cm, izklāj ar cepamo papīru, tās iekšmalas ieziež ar sviestu un ielej tajā iegūto maisījumu;
  7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 grādu temperatūrai un liek tajā kūkas formu ar mīklu, lai atstātu to cepties 3,5 stundas. Lai izvairītos no kūkas apdegšanas, zem kūkas formas cepeškrāsnī paliek cepeškrāsns pannu ar ūdeni;
  8. Kad kūkas izcepusies un atdzisusi, to izņem no formas;
  9. Uz kādas virsmas izklāj foliju, bet tam pāri marli, kas pārlaistīta ar brendiju;
  10. Uz folija un marles liek kūku un ietin to marlē;
  11. Marlē ietīto kūku aplaista ar brendiju, ietin to folijā un noliek kādā labi redzamā vietā, lai neaizmirstu to ik pēc pāris dienām atkal aplaistīt ar brendiju;

Lai izdodas svētkos nobaudīt pilnu Ziemassvētku kūkas garšas buķeti!

ziemassvetku kuka

Līdzīgi raksti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker