TradicionālieZiemassvētkiZiemassvētku receptes
Cūkas šņukurs
Sastāvdaļas:
- Svaiga vai kūpināta cūkas galva;
- 2 lieli sīpoli;
- 5 ķiploka daivas;
- 3 lauru lapas;
- 8 smaržīgie pipari;
- 10 melnie pipari;
- sāls;
Jāpiemin, ka, izvēloties kūpinātu cūkas galvu, visas garšvielas ieteicams likt mazākos daudzumos, jo daļa garšvielu tiek pielietotas jau kūpināšanas procesā.
Pagatavošana:
- Sarūpē lielu katlu, liek tajā cūkas galvu, pārlej ar ūdeni un liek vārīties;
- Pirmo ūdeni ar putām, kas izveidojušās, vārot cūkas galvu, nolej, bet cūkas galvu noskalo, atkal liek katlā un pārlej ar ūdeni tā, lai tā būtu nosegta;
- Pievieno ūdenim visas nepieciešamās garšvielas un atkal liek vārīties;
- Cūkas galva jāvāra no 1 līdz 3 stundām, atkarībā no tās daudzuma;
- Kad cūkas galva gatava, nolej ūdeni un izņem garšvielas (lauru lapas un piparus). Ūdeni jeb buljonu, kas izveidojies, cūkas galvai vāroties, iespējams arī izmantot mērces pagatavošanai;
- Ja ir vēlme, izvārīto cūkas galvu iespējams arī uz pavisam neilgu laiku (piemēram, ~ 30 min) ielikt cepeškrāsnī, lai tai izveidotos zeltaini brūna un kraukšķīga garoziņa;
- Cūkas galvu iespējams pasniegt kopā ar vārītiem kartupeļiem, vārītām pupām vai pelēkajiem zirņiem, kā arī ar štovētiem kāpostiem.
Lai izdodas gards un smaidošs cūkas šņukurs!