Šodien ir: 13.12.2017 | Vārda dienas svin: Veldze, Lūcija

Kvass

Sastāvdaļas:

  • Ūdens – 3 l mīksta ūdens pamatam un vēl 1-2 glāzes ūdens pagatavošanas procesam

  • Rudzu maize – 500 g




  • Rudzu milti – 1 glāze

  • Cukurs – 200 g

  • Raugs – 20-25 g

  • Rozīnes – 1 sauja

Pagatavošana:

  1. 500 g rudzu maizes sagriež un ieliek cepeškrāsnī (130o C) kaltēties uz tik ilgu laiku, līdz tā paliek nedaudz brūna;

  2. Kad maize izkaltējusies, rudzu maizes grauzdiņus aplej ar 3 litriem silta ūdens un atstāj uz 3 stundām savilkties;

  3. Kad grauzdiņi ūdenī 3 stundas nostāvējušies, iegūto dziru nokāš atsevišķā traukā;

  4. Citā traukā ieber miltus, cukuru, raugu un nedaudz pievieno siltu ūdeni;

  5. Iegūto maisījumu noliek siltā vietā uz vismaz 1 stundu, līdz raugs “atdzīvojas”;

  6. Maisījumu sajauc ar nokāsto maizes ūdeni, pievieno rozīnes un apklāj trauku ar marli;

  7. Iegūto miksli novieto siltā vietā uz 3 līdz 4 stundām, lai veicinātu rūgšanas procesu;

  8. Kad pagājušas 3 līdz 4 stundas, miksli nokāš atsevišķā traukā un liek ledusskapī, lai tas atdzistu;

  9. Kad kvass ir atdzisis, tas ir gatavs lietošanai.

  10. Jāpiemin, ka, lai iegūtu dzirkstošu kvasu, pirms likšanas ledusskapī tas jāiepilda pudelēs ar korķi. Jāuzsver, ka iegūtais kvass ir tā saucamais dzīvais kvass, tāpēc to būtu vēlams izlietot dienas dienas laikā.

Nedaudz citāds kvasa pagatavošanas veids mājas apstākļos ir apskatāms šajā video:

Kategorijas: Līgo,Līgo receptes

Tēmas: ,,,,