Šodien ir: 21.09.2017 | Vārda dienas svin: Matīss, Modris, Mariss

Klasiskais cūkgaļas šašliks

 Sastāvdaļas:

  • Cūkgaļas šķiņķis vai cūkas kakla karbonāde – 1 kg

  • Sīpoli – 800 g




  • Citroni – 1-2 gabali

  • Sāls – 2 tējkarotes

  • Maltie melnie pipari – 1 tējkarote

  • Saldie sarkanie pipari – 2 tējkarotes

  • Cukurs – 3 ēdamkarotes

  • Olīveļļa vai rapšu eļļa – 50 g

  • 9% galda etiķis – 70 g

  • Ūdens – 70 g

Pagatavošana:

  1. Cūkgaļu atdala no plēvēm un cīpslām;

  2. Cūkgaļu sagriež apmēram 3×3 cm vai 4×4 cm (pēc saviem ieskatiem un vēlmēm) lielos gabaliņos;

  3. Nomizo sīpolus, obligāti nogriež gan saknes, gan asnu vietas abos to galos, jo tie padara marinādi rūgtenu;

  4. Sagriež sīpolus vidēji smalkos gredzenos;

  5. Sīpolus un gaļu ievieto noslēdzamā traukā, sajauc tos kopā un kārtīgi izspaida, līdz tie sāk izdalīt sulu. Spaidīšanai ir ļoti liela nozīme, jo tieši no tās ir atkarīgs šašlika mīkstums – ne majonēze, ne kefīrs nepadara gaļu tik mīkstu kā pamatīga spaidīšana;

  6. Vienu citronu sagriež smalkās šķēlītēs un iemaisa to gaļā;

  7. Atsevišķā traukā sajauc etiķi, eļļu un ūdeni;

  8. Etiķa, eļļas un ūdens maisījumu pievieno gaļai, sīpoliem un citronam;

  9. Gaļai pievieno sāli, maltos un sarkanos piparus, kā arī cukuru, kas kalpo kā garšas regulētājs, padarot marinādi nevis skābu, bet gan saldskābu. Jāpiemin, ka šīs garšvielas receptē ir norādītas aptuvenos daudzumos, tāpēc labāk tās likt pēc savas gaumes un garšas izjūtas;

  10. Gaļu ar piedevām atkārtoti kārtīgi izspaida, līdz viss ir sajaucies un sulīgs;

  11. Noslēgumā maisījumam pa virsu, kā garnējumu, skaisti sagriež otru citronu, neiemaisot to gaļā;

  12. Ja ticis izmantots noslēdzams trauks, uzliek tam vāku, bet, ja ticis izmantots vaļējs trauks, uzliek maisījumam ko smagu, piemēram, kādu šķīvi, lai tas masu nospiež un ļauj tai kārtīgi savilkties;

  13. Trauku ar maisījumu novieto istabas temperatūrā uz apmēram 4 stundām;

  14. Kad gaļa ir iemarinējusies, to cieši sasprauž uz iesma vai cieši liek režģī. Būtiski gaļu spraust vai likt cieši, jo tādējādi tā būs sulīgāka;

  15. Ja ir vēlme, uz iesma var uzspraust vai režģī var ielikt arī citrona šķēlīti, sīpolus vai dārzeņus, kas gaļai piedos papildus garšu;

  16. Gaļu cep 15 – 20 minūtes;

  17. Šašliks ir gatavs ēšanai.

Shashlik

Kategorijas: Līgo,Līgo receptes

Tēmas: ,,,